Начало В детайли Горски служители направиха демонстрация на обработка на дивечово месо пред бъдещи готвачи
10493
България

Горски служители направиха демонстрация на обработка на дивечово месо пред бъдещи готвачи

Служители на Ловно стопанство „Кормисош“ направиха днес демонстрация на обработка на дивечово месо от елен лопатар пред ученици от СПГТС „Никола Й. Вапцаров“ в Смолян.Бъдещите готвачи от 9 и 11 клас бяха обучени от управителя на ловния дом в стопанството Стефан Пелтеков.

| 09 Април 2024, 19:59 ч.
Горски служители направиха демонстрация на обработка на дивечово месо пред бъдещи готвачи
Горски служители направиха демонстрация на обработка на дивечово месо пред бъдещи готвачи
Снимка © Елена Павлова / БТА

Служители на Ловно стопанство „Кормисош“ направиха днес демонстрация на обработка на дивечово месо от елен лопатар пред ученици от СПГТС „Никола Й. Вапцаров“ в Смолян. Бъдещите готвачи от 9 и 11 клас бяха обучени от управителя на ловния дом в стопанството Стефан Пелтеков.

"В Ловно стопанство „Кормисош“ работим изключително с дивечово месо. Голям процент са чуждите туристи, а дивечовото е специфично месо. Затова на учениците показахме как се транжира месото и как трябва да се приготви. Смятаме, че ще бъдем полезни и се надяваме да стане традиция съвместната ни работа“, каза Стефан Пелтеков. Инициативата е част от проявите предвидени в програмата за Седмицата на гората.

NRD24+ | Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение относно определяне местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни пред ...
Вижте повече

Обучението включва първична и топлинна обработка до крайния резултат – приготвяне на ястието – в случая кебап от лопатар. Менюто, по което младите готвачи работиха, е тристепенно - крем супа от спанак, кебап от дивечовото месо и за десерт - пуширани круши, аранжирани със сладолед и ягоди.

„Еленското месо е сложно за приготвяне. Задължително трябва да се изкисне, след което да се транжира. Характерно е с многото подправки. Ние сме сложили кимион, дафинов лист, черен пипер, бахар. А виното е задължително“, каза Катя Чочева – учител по практика. Тя обясни, че в обучението си учениците учат само на теория обработката и приготвянето на дивечовото месо.

„Сложихме началото на един иновативен, изключително интересен урок. Трябва да научим младите хора да обичат гората, да се грижат за нея, за да бъдат отговорни като граждани. Направихме тясната връзка с горските дарове и начинът, по който с тях работим в кухнята. Знаем, че е популярна екологичната храна, така че днес се възползвахме от екологичните продукти, предоставени ни от лесовъдите“, посочи Антоанета Караджова – директор на гимназията.

Обучителният курс завърши с презентация на ястията.

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Казанлък започнаха ритуалите по розобер и розоварене
Първият ритуален розобер, който е част от програмата на 121-ия Празник на розата, се състоя в розовите градини край казанлъшкото село Черганово. Това съобщават от пресцентъра на ме ...
Общо 31 пожара са потушени през изминалото денонощие, мъж на 71 г. е пострадал
Общо 31 пожара са потушени през изминалото денонощие, като един човек е пострадал. Това сочи информация на сайта на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на население ...
Капитанът на кораб „Michael“ е потвърдил, че е участвал в инцидент в румънски води
Капитанът на плаващия под флага на Коморските острови кораб „Michael“ е потвърдил, че плавателният съд е участвал в инцидент на море, каза днес директорът на „Мор ...
Промяна в организацията на движението на Софийски околовръстен път – Южна дъга ще има от днес до 22 май заради измиване
От днес до 22 май ще има промяна в организацията на движението за измиване на Софийски околовръстен път – Южна дъга, съобщиха от Столичната община.  От 23:00 ч. днес до ...
Съборът на народното творчество "Мараш пее" събра в Стралджа 500 танцьори от страната
В Стралджа на площад "Демокрация" откриха традиционния събор на народното творчество "Мараш пее" тази вечер. Началото му дадоха Капанският ансамбъл от Разград и Стралджанският анса ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Трафикът на участък от магистрала "Тракия" ще се осъществява само в изпреварващата лента заради частични ремонти на настилката
От 9:00 ч. днес до 9:00 ч. на 22 май водачите трябва се движат с повишено внимание между 55-ти и 54-ти км на автомагистрала (АМ) „Тракия“ в посока София поради частични ...
Няма да има съществено поскъпване на електрическата енергия за битовите потребители, заяви служебният министър Владимир Малинов
Съществено поскъпване в цената на електрическата енергия за битовите потребители няма да има, заяви в ефира на бТВ служебният министър на енергетиката Владимир Малинов.  „Пре ...
Близо 50 доброволци се включиха във вечерно бдение със свещи във Велико Търново, в подкрепящо засегнатите от болестта ХИВ/СПИН
Близо 50 доброволци се включиха във вечерно бдение със свещи във Велико Търново в знак на съпричастност към засегнатите от болестта ХИВ/СПИН. Бдението се проведе пред Музикално-дра ...
В Силистра изразиха съпричастността си към жертвите на СПИН
С бдение със свещи в Силистра изразиха съпричастността си към засегнатите от ХИВ/СПИН. Инициативата бе по идея на местната Регионална здравна инспекция (РЗИ) и е част от „Дни ...
Въпросът с разрешаването на една болница е нормативно регламентиран, каза служебният министър д-р Галя Кондева
Въпросът с разрешаването на една болница е нормативно регламентиран, стъпките са разписани в Закона за лечебните заведения. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Га ...
Тикер в 05:59 ч.
От 9:00 ч. днес до 9:00 ч. на 22 май водачите трябва се движат с повишено вниман ...
Начало В детайли
10493
България

Горски служители направиха демонстрация на обработка на дивечово месо пред бъдещи готвачи

Бъдещите готвачи от 9 и 11 клас бяха обучени от управителя на ловния дом в стопанството Стефан Пелтеков."В Ловно стопанство „Кормисош“ работим изключително с дивечово месо. Голям процент са чуждите туристи, а дивечовото е специфично месо
| 09 Април 2024, 19:59 ч.
Горски служители направиха демонстрация на обработка на дивечово месо пред бъдещи готвачи
Горски служители направиха демонстрация на обработка на дивечово месо пред бъдещи готвачи
Снимка © Елена Павлова / БТА

Служители на Ловно стопанство „Кормисош“ направиха днес демонстрация на обработка на дивечово месо от елен лопатар пред ученици от СПГТС „Никола Й. Вапцаров“ в Смолян. Бъдещите готвачи от 9 и 11 клас бяха обучени от управителя на ловния дом в стопанството Стефан Пелтеков.

"В Ловно стопанство „Кормисош“ работим изключително с дивечово месо. Голям процент са чуждите туристи, а дивечовото е специфично месо. Затова на учениците показахме как се транжира месото и как трябва да се приготви. Смятаме, че ще бъдем полезни и се надяваме да стане традиция съвместната ни работа“, каза Стефан Пелтеков. Инициативата е част от проявите предвидени в програмата за Седмицата на гората.

Обучението включва първична и топлинна обработка до крайния резултат – приготвяне на ястието – в случая кебап от лопатар. Менюто, по което младите готвачи работиха, е тристепенно - крем супа от спанак, кебап от дивечовото месо и за десерт - пуширани круши, аранжирани със сладолед и ягоди.

„Еленското месо е сложно за приготвяне. Задължително трябва да се изкисне, след което да се транжира. Характерно е с многото подправки. Ние сме сложили кимион, дафинов лист, черен пипер, бахар. А виното е задължително“, каза Катя Чочева – учител по практика. Тя обясни, че в обучението си учениците учат само на теория обработката и приготвянето на дивечовото месо.

Повече от NRD24+

„Сложихме началото на един иновативен, изключително интересен урок. Трябва да научим младите хора да обичат гората, да се грижат за нея, за да бъдат отговорни като граждани. Направихме тясната връзка с горските дарове и начинът, по който с тях работим в кухнята. Знаем, че е популярна екологичната храна, така че днес се възползвахме от екологичните продукти, предоставени ни от лесовъдите“, посочи Антоанета Караджова – директор на гимназията.

Обучителният курс завърши с презентация на ястията.

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
В Казанлък започнаха ритуалите по розобер и розоварене
Общо 31 пожара са потушени през изминалото денонощие, мъж на 71 г. е пострадал
Капитанът на кораб „Michael“ е потвърдил, че е участвал в инцидент в румънски води
Промяна в организацията на движението на Софийски околовръстен път – Южна дъга ще има от днес до 22 май заради измиване
Съборът на народното творчество "Мараш пее" събра в Стралджа 500 танцьори от страната
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Май
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Основна линия
Трафикът на участък от магистрала "Тракия" ще се осъществява само в изпреварващата лента заради частични ремонти на настилката
Контекст
Няма да има съществено поскъпване на електрическата енергия за битовите потребители, заяви служебният министър Владимир Малинов
В детайли
Близо 50 доброволци се включиха във вечерно бдение със свещи във Велико Търново, в подкрепящо засегнатите от болестта ХИВ/СПИН
Основна линия
В Силистра изразиха съпричастността си към жертвите на СПИН
Основна линия
Въпросът с разрешаването на една болница е нормативно регламентиран, каза служебният министър д-р Галя Кондева
Местен фокус
Свещи, подредени под формата на панделка, бяха запалени в София в знак на съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН
Контекст
Кола удари и хвърли пешеходец в изкоп във Варна, мъжът е загинал на място
Сфера
Младежите от "Ротаракт" дариха събрани в кампания храни на храм в Добрич
На преден план
В Казанлък започнаха ритуалите по розобер и розоварене
Контекст
Денят на Джебел събра в родопския град гости от страната и чужбина
Още новини
ГОРЕ
Интернет бисквитки    Поверителност / Лични даннни    Отговорност за съдържанието     Общностни правила   
Общи условия / Потребителско споразумение    Интелектуална собственост    Използване   
Информация за Родители и Деца    Контакт / Impressum    Бюлетин
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2024 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
NRD24 във Фейсбук NRD24 в X
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2024 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.